Anunț nefericit de la Telekom: sute de angajați, dați afară. De ce face asta?

de: Răzvan Băltărețu
18 07. 2019
Telekom / Facebook

Veștile despre vânzarea Telekom prind avânt odată cu ultimul anunț al operatorului. Operatorul susține că demersul de-acum de-a concedia sute de angajați nu e un semn al problemelor.

Telekom a anunțat că va concedia 692 de angajați. Sunt vizate persoane atât de la ramura de comunicații mobile (438 de angajați), adică Telekom Romania Mobile Communications S.A., cât și ramura serviciilor fixe (254 angajați) – Telekom Romania Communications S.A.

Tăierile de personal vor fi făcute din totalul de 5.831 de angajaţi în prezent la nivelul grupului de companii. Telekom susține că e o urmare a programului de transformare început în urmă cu doi ani. A reușit să reducă mare parte din complexitatea proceselor, astfel că reduce și personalul.

Cum explică Telekom actualele concedieri?

„Continuarea procesului de transformare asigură creşterea pe termen lung a grupului de companii, în contextul dezvoltării rapide a tehnologiei, al unei pieţe puternic concurenţiale, precum şi al schimbărilor globale la nivelul modelelor de afaceri, care afectează îndeosebi companiile de tehnologie”, a comunicat Telekom printr-un comunicat remis presei. „Poziţiile care urmează să fie restructurate vor fi decise pe baza obiectivelor de business ale companiei, în linie cu strategia de simplificare şi digitalizare”.

Vestea de acum amplifică însă zvonurile că Telekom ar fi de vânzare. În prezent, pachetul majoritar – 54% – e deținut de grecii de la OTE și de germanii de la Deutsche Telekom. Operatorul a apărut ca rezultat al fuziunii dintre Romtelecom și Cosmote.

Grupul Digi | RCS-RDS și operatorul Orange sunt cei doi jucători locali care ar vrea Telekom atât pentru divizia de servicii mobile, cât și pentru cele fixe. Din afară, există informații neoficiale că sunt două grupuri interesate. Primul ER-Telecom. E în top 10 operatori de telecomunicații din Rusia, parte a unui holding controlat de Andrei Kuziaev.

Un alt grup care ar fi gata să cumpere Telekom se numește Vivacom. Este cel mai mare jucător telecom din Bulgaria. E controlat de Spas Rusev, un om de afaceri bulgar destul de controversat, dar și unul dintre cei mai bogați cetățeni bulgari.

Ce presupune programul de transformare?

Operatorul susține că pentru concedieri va aplica măsurile de protecţie socială, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Evaluarea performanţei va fi utilizată ca criteriu în departajarea angajaţilor care ocupă poziţii similare. Acum, optimizarea proceselor, automatizarea şi introducerea de roboţi într-o serie de procese interne sunt câteva dintre priorităţile companiei. Asta vizează toate ariile operaţionale, cu progrese semnificative până acum în ariile de IT, Tehnologie, Financiar şi Logistică.

Totodată, Telekom susține că şi-a simplificat portofoliul de servicii. A și lansat o serie de iniţiative care să îmbunătăţească experienţa clienţilor, cu accent pe interacţiunea digitală. Nu în ultimul rând, gradul de adopţie a noii aplicaţii de management al contului, MyAccount Telekom, este în creştere în rândul clienţilor, conform companiei.